Школски часопис
 
27.12.2013.
Стручна посета немачкој партнерској школи „Роберт Гервиг“ у Сингену Огледно одељење III разреда у Немачкој

Прошле године наша школа је успоставила партнерски однос са средњом стручном школом „Роберт Герwиг“ из Немачке. Партнерство школа подразумева узајамне посете и размену искустава везаних за извођење наставе. Крајем априла, у пратњи директора Луке Шешум и одељењског старешине Весне Животић, ученици профила комерцијалиста отпутовали су у седмодневну посету немачкој школи у граду Сингену, који се налази близу границе са Швајцарском, у покрајини Баден-Виртенберг.


Ученици су се дуже време припремали за овај пут. Наши професори су у јануару били у радној посети Немачкој, када је направљен детаљни план посете. Такође, Европски покрет у Србији је нашим ученицима одржао интеркултурални тренинг о нормама понашања, обичајима и култури Немачке. Пут је делимично финансиран од стране ученика, а делом је потпомогнут и од стране ГТЗ-а и Европског покрета (невладине организације која учествује у приближавању наше земље ЕУ).


Ученици су припремили презентацију о нашој школи на енглеском језику, вежбали су комуникацију на енглеском и припремили су радове за представљање свог пословања у оквиру виртуелног предузећа. У сарадњи са родитељима прикупљена је обимна документација потребана за реализацију овог путовања. Наши ученици су понели и поклоне за домаћине, пакете Бамбијевих слатких производа.


Програм посете био је изузетно богат и интензиван. На почетку сусрета, током упознавања, ученици су међусобно представили своје градове и школе. Разменили су мишљења о сличностима и разликама живота у Немачкој и Србији. Наши ученици су сазнали да је немачки систем образовања дуалан. То значи да се део образовања одвија у школама, а други део у предузећима која су исказала потребу за одређеним занимањем. Ученици су плаћени за свој рад у привреди, а уз то им је обезбеђено запослење по завршетку школовања. У школи „Роберт Герwиг“ има око 2000 ученика, од чега се једна трећина образује за даље школовање, те је њихов образовни програм далеко шири и обимнији од програма ученика који се школују за рад одмах по завршетку школе. После прве године, ученици се тестирањем класификују за једну од ове две могућности. Највећи утисак на наше ученике оставили су часови из предмета Глобал студиес, који обухвата области економије, историје, географије и других предмета. Настава из овог предмета се одвија кроз дебате на енглеском језику.


У наредним данима ученици су одлазили у немачку школу и присуствовали часовима. Свакодневна комуникација на енглеском језику је много унапредила и обогатила речник и слободу комуникације наших ученика. Програмом је предвиђен и заједнички рад у бироу који се заснива на пословању виртуелног предузећа. У немачкој стручној школи виртуелно предузеће се бави рекламом и пропагандом, што пружа одличне могућности за сарадњу са виртуелним предузећима наше школе.


После активности у школи, свакодневно су организоване заједничке посете знаменитостима регије и излети. Уприличен је и пријем код градоначелника Сингена, чиме су наши ученици било посебно одушевљени. Тиме је ова посета добила шири значај, регионални и медијски. Ученици су такође посетили вулкан и тврђаву поред града Сингена, затим прелеп град Констанз, са богатом историјом и културом, чије грађевине датирају из 13. века.


Свака је изузетна на свој начин. Један од најлепших излета је одлазак на водопаде у Швајцарској, који импресионирају посетиоце својом величином и лепотом. Ови заједнички излети су допринели зближавању наших и немачких ученика и упознавању различитих начина живота у школи и ван ње. На тај начин ученици су стекли обострано драгоцено искуство.


Након повратка утисака је било много и сви су веома позитивни и поучни. Очекујемо посету немачких ученика у октобру 2010. Радује чињеница да је далеко већи број заинтесованих ученика из Немачке за долазак у Србију сада, него пре наше посете.


И партнери и пријатељи


Од септембра се чекало на тај дан. Само се о њему причало, размишљало. Само се он очекивао.


Субота. 24. април. Полазак у вечерњим сатима. На пут крећемо испуњени позитивном енергијом и жељом да нам наредни дани остану у најлепшем сећању.


Пут је напоран, али вођени жељом за нечим новим и другачијим, ми то не осећамо. Трудимо се да сваки тренутак испунимо. Прича, песма, дивљење лепоти Словеније, Аустрије и Немачке.


У недељу поподне стижемо на своје одредиште – Сеннхоф хостел у Сингену. Немачки ученици су нам приредили топлу добродошлицу. Припремили су нам вечеру, провели неко време са нама а затим нас оставили да се одморимо.


Рано устајање, на које нисмо навикли, поднели смо некако. Затим је уследила посета школи „Роберт Герwиг“. Школа нас је све одушевила: великих капацитета, опремљена најмодернијим средствима, уређена и чиста. У њој су смештене учионице, кабинети, али и собе за одмор, кантина, огромна фискултурна сала и све оно што је ученицима потребно. Школу смо посећивали сваког преподнева, сем четвртка. Размењивали смо искуства, водиле дебате и представили своју школу и свој град кроз одговарајућу презентацију.


Остатак дана проводили смо, у зависности од плана, шетајући градом, ишли смо у куповину, проводили време са немачким ученицима. У уторак, посетили смо Констанз, прелеп историјски град на граници са Швајцарском, а четвртак је био предвиђен за пут до Швајцарске и обилазак познатог водопада. Тај дан је био најлепши. Била сам одушевљена оним што сам видела, а верујем да нисам једина којој је то један од најлепших тренутака проведених тамо. Тог дана је била и опроштајна забава у хостелу. Простор је био испуњен смехом, песмом и игром, добрим расположењем српских и немачких ученика, али и тугом јер је то био последњи дан нашег боравка у Немачкој. У петак, у јутарњим часовима, отиснули смо се пут Србије, тужни што одлазимо, али срећни јер смо провели предивне дане и стекли нове пријатеље.


Схватили смо да за пријатељство и љубав није битна историја, језик којим говоримо, вероисповест, боја коже нити социјалне сличности. Срушили смо све предрасуде, представили себе, своју школу, свој град и своју земљу на најбољи могући начин. Упознали смо друге културе, навике, обичаје, мишљења и научили да их поштујемо, направимо компромис и будемо толерантни. И, што је најважније, стекли пријатељства која ће се, надам се одржати. Нисмо учили за школу, већ за живот.


 



Дубравка Ракић, IIIе2