Школовање траје III године.
КОНОБАР ради у сменама, понекад ноћу, у затвореним просторијама, отвореним терасама и баштама. Ради стојећи и у покрету. При раду може бити изложен већим концентрацијама дуванског дима.
Обавља следеће врсте послова:
- Дочекује госте, смешта их, упознаје са избором јела и пића, прима наруџбине, преношење наруџбине особљу, послужује, наплаћује и љубазно их испраћа, поспрема столове након употребе.
- Припрема и аранжира простор за ручавање.
- Води рачуна о уредности и хигијени инвентара у угоститељском објекту, као и о свом изгледу.
Важне особине су: телесно здравље, психичка стабилност, општа спретност, комуникативност и љубазност.
Угоститељски техничар ради сложеније и одговорније послове, има могућност напредовања и директну проходност на струковне или академске студије из области економије, туризма, хотелијерства итд. Конобар може наставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
Школовање траје III године.
Обавезни предмети:
Изборни предмети: