Школовање траје III године.
КУВАР ради углавном у затвореним просторијама у којима је повишена температура и ваздух засићен паром. Ради претежно стојећи и у покрету уз стално ангажовање руку.
Обавља следеће врсте послова:
- Припрема све врсте топлих и хладних јела.
- Врши избор и припрему намирница, одређује начин припремања (кување, печење, пржење, и друго), као и сервирање јела.
- На основу прописа и захтева угоститељског објекта у коме ради кувар саставља јеловнике, наручује намирнице и преузима наручену робу, складишти је и чува од кварења.
Важне особине су: брзина, способност, маштовитост, организационе способности, развијено чуло укуса и мириса, уредност, склоност ка тимском раду.
Стицањем дипломе четвртог степена добија се звање кулинарског техничара и могућност напредовања до главног кувара, као и шира проходност за наставак студија. Кувари могу наставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
Школовање траје III године.
Обавезни предмети:
Изборни предмети: