Школски часопис
 
Посластичар
Школовање траје III године.

Посластичар може да ради у индустријској производњи сладоледа и кондиторских производа (слаткиша), у посластичарницама, у кухињама угоститељских објеката и ресторана. Радно време углавном проводи у покрету, на ногама.


Обавља следеће врсте послова:



  • Припрема и украшава топле и хладне посластице: колаче, торте, кремове, сладолед и сл.

  • Обезбеђује одговарајуће намирнице које су веома осетљиве, па посебно води рачуна о њиховом квалитету и року трајања.

  • У раду користи куварски и посластичарски прибор, алате и машине.

  • Осим тога, баве се и сервирањем, продајом и дистрибуцијом готових производа.


Важне особине су: добар вид, спретне руке и прсти, окуломоторна координација, смисао за обликовање, способност разликовања боја, нормално развијен осећај додира, укуса и мириса, самосталност, одговорност и педантност.



Школовање траје III године.
Обавезни предмети:
Изборни предмети: