Школовање траје III године.
Посластичар може да ради у индустријској производњи сладоледа и кондиторских производа (слаткиша), у посластичарницама, у кухињама угоститељских објеката и ресторана. Радно време углавном проводи у покрету, на ногама.
Обавља следеће врсте послова:
- Припрема и украшава топле и хладне посластице: колаче, торте, кремове, сладолед и сл.
- Обезбеђује одговарајуће намирнице које су веома осетљиве, па посебно води рачуна о њиховом квалитету и року трајања.
- У раду користи куварски и посластичарски прибор, алате и машине.
- Осим тога, баве се и сервирањем, продајом и дистрибуцијом готових производа.
Важне особине су: добар вид, спретне руке и прсти, окуломоторна координација, смисао за обликовање, способност разликовања боја, нормално развијен осећај додира, укуса и мириса, самосталност, одговорност и педантност.
Школовање траје III године.
Обавезни предмети:
Изборни предмети: