Школски часопис
 
17.01.2017.
ЕКСКУРЗИЈА 3.РАЗРЕДА - БУДИМПЕШТА

12.-15. октобра 2016.


Током свог школовања ученици најлепше памте екскурзије. Економско-трговинска школа ове године се упутила са ученицима 3. разреда у Мађарску.


Киша је падала, али није омела срећу ученика, тако да су кренули путем Мађарске у раним јутарњим сатима.


Са великим одушевљењем су корачали улицама градића Сент Андреје и видели Саборну цркву, Владичански двор, Трг Вука Караџића и родну кућу Јакова Игњатовића. Слободно време искоришћено је за разгледање вароши, коју можемо сматрати и својом нациналном средином, с обзиром на друштвено-историјске прилике које су се дешавале на овим просторима минулих векова.


У вечерњим сатима су стигли у Будимпешту и сместили се у хотел „Берлин“, а били су распоређени на четири спрата. Након смештаја и краћег одмора уследила је вечера, а потом одлазак до речног пристаништа на Дунаву и ноћно разгледање града бродом уз пратњу и објашњавање водича из агенције. Приче да Будимпешта има неку магију ноћу билe су истините. Повратак у хотел уследио је око поноћи, а потом и ноћење.


 Другог дана ишло се у панорамско разгледање Будимпеште у пратњи водича. На Тргу хероја ученици су застали ради фотографисања, а потом обишли Музеј лепих уметности, Базилику Св. Иштвана, Будимску тврђаву, Рибарски бастион, Цркву Св. Матеје, брдо Гелерт, Ланчани мост и видиковац Цитаделу. Такође  су посетили и Парламент. Слободно време проведено је у Ваци улици, а након повратка у хотел, одмора и вечере, уследила је дискотека.


 Трећег дана након доручка у пратњи водича из агенције ишло се на излет до језера Балатон, које је једно од највећих језера у Централној Европи. Затим су се ученици вратили у Будимпешту и кренули у обилазак Тропикаријума. Имали су мало слободног времена у тржном центру. Потом су се вратили у хотел, вечерали и преноћили. Четвртог дана после доручка је следило одјављивање из хотела и поново су ученици посетили тржни центар и провели неколико сати купујући, да би потом кренули ка Пожаревцу.


 Ученици су, као и професори, били задовољни планом и програмом екскурзије и са задовољством би Мађарску посетили поново.


                                                                                                        Анђела Борисављевић, IIIк