Школски часопис
 
16.02.2016.
Одржан квиз из историје

Квиз – 'Други српски устанак и династија Обреновић'


Квиз је одржан 24.12.2015. године, у сали Економско-трговинске школе, a поводом 200 година од избијања Другог српског устанка. За вођу устанка изабран је, од стране угледних Срба, кнез Милош Обреновић, који је био најбогатији човек на Балкану, а у Пожаревцу је боравио празницима. У Пожаревцу је подигао Саборну цркву и Нову чаршију, граду је поклонио имање „Мораву“ на којем је подигнута ергела, данашње Љубичево, које је добило назив по његовој жени. Обреновићи су много задужили Србију и српски народ, зато смо у њухову част приредили овај квиз.


Квиз су организовали професори историје Милена Стефановић и Драган Радоњић, помоћник директора Гордана Вучковић, који су били и чланови жирија, уз почаствованог госта доктора историје из Пожаревца, Мирољуба Манојловића. Организовању квиза допринели су професори српског језика и књижевности: Бранка Дашић, Весна Џино, Милена Станојевић, Зоран Прокић, Тања Илић и професори физичког васпитања Марко Вукашиновић и Предраг Ражнатовић.


Поред такмичарског, квиз је имао и хуманитарни карактер, са жељом да се прикупи помоћ за ученике наше школе.


Екипе које су учествовале су:



  1. „Намесници“: Милош Давидовић(IVe1), Милица Николић(IIIe1), Јелена Саватић(IVf), Александар Јанковић (IVf), Илија Живић (IIIf)

  2. „Група бораца“: Стефан Стануцевић (IIe2), Невена Симоновић (IIf), Софија Јовановић (IIf), Никола Савић (IIf), Јелена Ђорђевић (IIf)

  3. „Аристотелови синови“: Ксенија Најдановић (If), Александра Стевић (If), Стефан Стевић (If), Марија Миладиновић (If), Наталија Јанковић (Iу2).


Ученици су показали своје знање у следећим играма: 1. Скривени појам (корак по корак), 2. Тајанствена личност, 3. Асоцијације, 4. Питања (игра знања).


Победу је однела екипа „Група бораца“ са освојених 78 поена и као награду добили су књигу. Екипа „Намесници“ имала је 77 поена, а екипа „Аристотелови синови“ 34 поена и добили су утешне награде.