Школски часопис
 
04.06.2021.
Марко Благојевић наш УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ
МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ - IVфа

Матурант наше школе, смер финансијски администратор. Ученик који се од првог дана у одељењу издвојио као одговоран, интелигентан и амбициозан, с једне стране, али и као комуникативан, упоран и отворен и за критике и за похвале с друге стране. Неко би помислио чим је ученик 5,00 да је “штребер”, али не... Марко је све друго, само не то. Он је пун енергије, свестран и предусретљив да своја знања и искуства дели са својим вршњацима због чега је све време био лидер у одељењу и “глас разума” свом одељењском старешини. За њега речи “не знам” и “не могу” не постоје у речнику. Оно што посебно фасцинира јесте његова способност слушања, његова логика повезивања ствари или како бих ја то рекла “његов кликер”, а затим и његове ораторске способности да критички размишља и дискутује о различитим темама које га интересују, те не чуди његова жеља за студирањем на Факултету инжењерских наука. Зато су му математика и информатика омиљени предмети из средње школе.

Бројна такмичења на којима је учествовао су по њему изазов којима је он приступио са великом одговорношћу. Учествовао је на различитим такмичењима у школи где осваја прво место на школском “Пословном изазову” и треће место из “Слепог куцања”. Као члан УК “ЕКОрација” учествује на такмичењима у организацији “Достигнућа младих” као што су: регионално такмичење “Пословни изазов” 2018. и 2019. у Крагујевцу, регионално такмичење “Социјално предузетништво” где осваја треће место и улази у финале националног такмичења 2019. у Београду, online такмичење “Титан” 2019., 2020., и 2021. где је дошао до полуфинала, међународно такмичење ВП и УК у Словенији у Цељу 2019. уживо и ове године online. Искуство кроз ова такмичења му је омогућило да успешно положи Европски пасош предузетничких вештина чиме је постао једини носилац овог цертификата у Браничевском округу (касније је још неколицина његових другара из одељења и компаније то учинила).

Као члан спортске секције са тимом “Ибица” освојио је школски турнир у кошарци школске 2018/2019. и 2019/2020. године, турнир у одбојци 2019., турнир у фудбалу 2019. због чега је сваке године и члан школског тима за градске турнире у фудбалу и кошарци. Истовремено се активно бави фудбалом као члан спортског друштва “Млади радник”.

Своју креативну и хуману особину у току школовања показао је као волонтер и промотер школе на Отвореним вратима, Сајмовима образовања и Интерном сајму школе, бројним радионицама у НБС, високошколским установама и самом одељењу, разним хуманитарним акцијама “Чеп за хендикеп”, “Будућност је приступачна”, “У сусрет 3. децембру” које је одељење имало у сарадњи са Центром за дневни боравак ометених у развоју и слично.

Дакле, Марко је ученик који поседује “нешто” да постане “неко” јер верује у себе и упија знање као сунђер. Његови резултати, однос према раду, школи, наставницима и другим ученицима јесу сатисфакција коју ми наставници доживљавамо као успех у својој професији јер смо сви заједно учествовали у развоју његове личности. Као одељењски старешина ја сам делимично и пристрасна али сам и поносна што сам оваквом ученику била ментор.



Одељењски старешина

МирјанаЂусић