Школски часопис
 
14.03.2021.
Одржана трибина за ученике: "Како постати предузетник?"

Трибина са темом Како постати предузетник?



Трибина је одржана у оквиру предмета Трговинско пословање у одељењу IIIк (комерцијалисти) у медијатеци 4. марта 2021. год.



Наставља се традиција трибина и у посебним условима, са тежњом да градиво које уче ученици буде разумљивије. Са једне стране, ученици се распитују да ли ће скоро бити трибина, сећајући се трибине на којој су последњи пут били. Тако је Михаило Антић, предложио да у вези оснивања предузећа органузујемо трибину где би гост била Данијела Стојановић, предузетник кога познаје.



У оквиру наведеног предмета тренутно обрађујемо модул – Трговинско предузеће. Учили смо да постоје микро, мала, средња и велика предузећа. Такође, ученици су упознати и са организационим облицима предузећа као што су предузетник, ортачко друштво, друштво са ограниченом одговорношћу итд. Да би ученици што боље разумели функционисање привредног субјекта, сваки ученик имао је задатак да на интернету пронађе линк до успешног предузетника и опише на Линоит табли шта је позитивно у тој предузетничкој причи. Пошто смо се нешто више удубили у предузетничке воде, договорено је са Данијелом Стојановић  (предузетником) да дође на трибину и објасни како се постаје и опстаје предузетник. Иначе Данијела  већ две године успешно развија свој посао.



Трибина је протекла на задовољство свих учесника. Ученици су озбиљније схватили шта је предуслов да би били успешни. Истичу у својим утисцима на линоит табли, да је за остварење циља потребна воља, упорност, не одустајање, у свакој прилици штедети новац, када има оправдања ризиковати, веровати, вредно радити.  Сазнали су да пре отварања своје фирме морају знати којој циљној групи се обраћају. Када се почне са послом треба рекламирати своје предузеће, да би потенцијални корисници производа или услуга имали информацију о томе шта се то ново нуди на тржишту. Када је кренуо посао, Данијела је анализирала на који начин су корисници сазнали за њене услуге, да би улагала у онај медиј који је дао најбоље резултате. Када је дошла у ситуацију да је клијент дошао на основу препоруке, то је био добар знак да се посао развија у добром смеру.



Надам се да ће бити још трибина, где ће ученици садржај градива који уче моћи на најбољи начин да повежу са могућношћу коришћења стеченог знања. 



Трибини, поред ученика присуствовао је и педагог школе Сања Новаковић.



Слободанка Цветић, наст.