Школски часопис
 
27.12.2015.
Ђачки парламент

Ученички парламент је законом загарантована институција, која ученицима омогућева демократски начин удруживања ради заступања интереса свих ученика у школи, као и учешће ученика у доношењу одлука које се њих непосредно тичу.


У последња два разреда основне школе и у средњој школи може да се организује ученички парламент (у даљем тексту: парламент) ради:



  • Давања мишљења и предлога стручним органима, школском одбору, савету родитеља и директору о правилима понашања у школи, годишњем програму рада, школском развојном плану, слободним и ваннаставним активностима, учешћу на спортским и другим такмичењима и организацији свих манифестација ученика у школи и ван ње;

  • Разматарња односа и сарадње ученика и наставника, васпитача или стручног сарадника;

  • Обавештавања ученика о питањима од посебног значаја за њихово школовање.

  • Парламент чине по два представника сваког одељења у школи, а у уметничкој – по три из сваког разреда, односно године.

  • Парламент се бира сваке школске године и има председника.

  • Програм рада парламента саставни је део годишњег плана рада школе.

  • Ученички парламенти школа могу да се удруже у заједницу ученичких парламента.


У жељи да се ученицима пружи што више могућности за њихов лични развој, као и у циљу побољшања квалитета и атмосфере живота и рада у школи, школске 2005/2006.године долази до оснивања Ученичког парламента Економско трговинске школе. У саставу првог руководства били су:



  • Димитријевић Дамир, председник

  • Гостојић Никола, секретар

  • Милошевић Марија

  • Стефановић Миша

  • Маринић Александар


У састав Ученичког парламента улазе још по два ученика из сваког одељења које бирају сами ученици или одељењске старешине. Те године њихов рад прате заменик директора школе Гордана Вучковић и школски педагог Рада Цветковић, а касније им се у раду прикључује и професор грађанског васпитања Жаклина Бранковић.


Парламент је у току свог рада успешно реализовао велики број разноврсних акција са циљем да укључи што већи број ученика. Једна од најзначајнијих активности је било покретање и подржавање бројних хуманитарних акција, међу којима се издвајају:



  • Прикупљање помоћи породици Локваревић из Дубравице са шесторо деце без мајке;

  • Прикупљање помоћи Марку Теодоровићу, ученику Земунске гимназије ради трансплантације срца;

  • Прикупљање новчане помоћи за Милоша Момировића петогодишњег дечака коме је била потребна трансплантација јетре;

  • Прикупљање новца за децу ометену у развоју;

  • Прикупљање новца за довршетак Храма Светог Саве;

  • Прикупљање помоћи за Вању Пилиповић, ученицу из Сомбора;

  • Прикупљање новчане помоћи за обнову Хиландара.



Са циљем побољшања квалитета живота и рада у школи ученици на својим састанцима разматрају питања везана за понашање и одевање ученика у школи, ученичке обавезе и одговорности, уређење школског дворишта, прикупљање старих књига и њихову продају у школском дворишту.


Парламент је као једну од својих првих акција предложио, реализовао и већ годинама разматра питања и захтеве из кутије „Желим да кажем“, која је постављена у холу старе школске зграде и за коју посотоји велико интересовање ученика. Такође је у више наврата организовао и увек атрактивне журке за све ученике школе.


Од самог почетка парламент је имао потребу да помери границе свог деловања и прошири своја сазнања, па тако у пратњи Гордане Вучковић његови чланови посећују најпре Скупштину општине Пожаревац, 23. фебруара 2006. године, где их дочекују председник и секретар и дају одговоре на питања везана за рад локалне самоуправе. Ученици 2009. посећују и Народну скупштину Републике Србије, где је ученицима дато детаљно објашњење о конституисању и функционисању државних органа власти. Истог дана су посетили и Храм Светог Саве.


Свесни чињенице да још много тога морају да науче, наши парламентарци се ослањају и на размену искустава са осталим организацијама овог типа и присуствују састанцима удружења у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу и у средњој школи „Младост“ у Петровцу.


Представници нашег парламента 2008. године Златица Радовановић, Иван Милић и Александра Јовановић се укључују и у пројекат Министарства за рад и социјалну политику Републике Србије у изради стратегије за младе. Они су присуствовали тродневном семинару где су кроз рад у радионицама разговарали о проблемима младих и давали предлоге како их анимирати за позитивне активности.


Руководство парламента школске 2009/2010 на челу са председником Урошем Миловановићем прилично амбициозно у жељи да остави траг на дане које ове генерације ученика проводе у школи. Покрећу иницијативу за добијање стола за стони тенис, увођење школског разгласа и отварање жиро рачуна Парламента. Такође активно учествују у акцији „Отворена врата“ којом се врши промоција школе ученицима осмих разреда на територији општине.


Младост ове школе оличена и у овом школском органу има све што једна младост треба да поседује: жељу да сазна више, вољу да уради нешто више, потребу да нешто промени и енергију да све то реализује. У недостатку искуства њихове очи су окренуте ка нама, њиховим наставницима у којима они желе да препознају и упознају своје пријатеље и сараднике са којима ће заједно остварити зацртане циљеве.


 


 


Жаклина Бранковић,
професор школе и координатор рада Ђачког парламента


 


ПРЕУЗМИТЕ ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛНИКА О РАДУ ЂАЧКОГ ПАРЛАМЕНТА