Школски часопис
 
20.11.2019.
НАГРАДА ЗА ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

Мирјана Ђусић - професор економске групе предмета у Економско-трговинској  школи је овогодишњи добитник награде за Дан просветних радника.


Каријеру наставника започиње 1.9.2000. године у нашој школи, чији је и била ђак. Њену скоро две деценије дугу  каријеру карактерише одговоран, марљив и веома креативан рад.


Предаје велики број економских предмета, од 2007. је посебно ангажована у развоју профила Комерцијалиста. Међу првима је почела да ради са ученицима обуку у бироу. На веома иновативан начин ученицима симулира рад у привреди на конкретним радним ситуацијама. У оквиру овог предмета основала је 3 виртуелна предузећа. Учествовала је са децом на сајмовима виртуелних предузећа, два узастопна учешћа на Међународном сајму у Зингену у Немачкој, а 2017.  осваја 3. место на Међународном сајму у  Чачку. Три године за редом, са својим виртуелним предузећима је  учесник финала Међународног такмичења у предузетништву у Сокобањи, међународног такмичења виртуелних предузећа у Пловдиву у Бугарској.


Учесник је у пројекту Ученичких компанија и међу првима у граду оснива ученичку компанију ЕКОРАЦИЈУ, која се бави израдом декоративних предмета, чинија, држача, лампи  од старе хартије. Са њом учествује на региналном такмичењу ученичких компанија 2017/18. шк.год и 2018/19. шк.год и  на међународном сајму у Цељу у Словенији. Са ЕКОРАЦИЈОМ учествује и на такмичењу у социјалном предузетништву где је наступ ученика био запажен и похваљен, а Мирјана је позвана да са својим ученицима и компанијом учествује у финалу овог националног такмичења које се одржало 17. априла 2019. у просторијама UniCredit банке у Београду.


Организатор је и реализатор првог интерног сајма свих виртуелних предузећа и ученичких компанија у нашој школи.


На ученике утиче мотивационо и инспирише их да се поред редовне наставе укључе и у ваннаставне активности које она води. Припрема и води децу на такмичење Пословни изазов, у претходној години је остварила са својим учеником Дабић Душаном и пласман на национално финале. Такође је учесник и међународног такмичења „Титан у акцији“, на коме је тим са њеним ученицима ушао у финале прошлогодишњег такмичења.


У школи води и фолклорну секцију и са њом наступа на бројним школским и ваншколским манифестацијама: Дан школе, „Ја имам таленат“, у сусрету са децом из Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Кроз сарадњу са Центром уечнике учи хуманости, емпатији и толеранцији. Сарађује и са организацијом „Чаробних руку дело“ са којом има заједнички пројекат.


Остварила је веома успешну сарадњу са високошколским институцијама, факулетима (државним и приватним) и високим школама, неки од њих су: Економски факултет у Београду и Крагујевцу, МЕФ, ПЕП и други. Кроз радионице са њима, деци је омогућила да виде како се и шта учи и ради на факултетима и високим школама. 2017. са тимом својих ученика осваја 2. место на радионицама „Пословна комуникација“ на МЕФ-у. Позвана је да активно учествује и презентује своју компанију ЕКОРАЦИЈУ на Међународној конференцији о иновацијама на МЕФ-у.


Мирјана је пример наставника који би подједнако требало да буде узор и колегама и ученицима. Веома динамична, организована, амбициозна, упорна, енергична, креативна и иновативна, пример је модерног наставника каквог захтева данашњица.


Валентина Миланов