Школски часопис
 
07.11.2019.
СЕДМА НАЦИОНАЛНА EUROGUIDANCE КОНФЕРЕНЦИЈА

СЕДМА НАЦИОНАЛНА EUROGUIDANCE КОНФЕРЕНЦИЈА и ЧЕТВРТО НАЦИОНАЛНО EUROGUIDANCE ТАКМИЧЕЊЕ ПРИМЕРА ДОБРИХ ПРАКСИ У ОБЛАСТИ КАРИЈЕРНОГ ВОЂЕЊА И САВЕТОВАЊА


Национални центар европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању – Euroguidance, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта организовао је седму националну конференцију,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи“. Скуп се одржао 3. октобра 2019. године у хотелу Метропол у Београду, а њему је присуствовало око 200 каријерних практичара – наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа, саветника Националне службе за запошљавање, представника канцеларија за младе, удружења и асоцијација, представника академске заједнице и центара за развој каријере, као и доносиоца одлуке из Србије.


 Сада већ традиционално, четврто Национално Euroguidance такмичење примера добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања завршило се свечаном доделом награда, признања и похвалница за пријављене примере добре праксе у склопу конференције. Учесницима је омогућено да се током постер сесије упознају са награђеним примерима праксе, размене идеје и искуства са представницима награђених установа.


Ове године су се на такмичење пријавиле 23 различите праксе, како из сектора образовања, тако и омладинског рада. Пријаве су се односиле на разноврсне теме каријерног вођења и саветовања и биле су намењене разноликим циљним групама- ученицима основних школа, средњошколцима, студентима и младима.


Одлуку о избору примера добре праксе донела је шесточлана комисија у следећем саставу:Марко Банковић, Фондација Темпус – Euroguidance центар Србија – председник Комисије; Гордана Косановић, Министарство науке, просвете и технолошког развоја; Милица Ковачевић, Министарство омладине и спорта; Јелена Манић Радоичић, Београдска отворена школа; Миа Трцол, Euroguidance центар Хрватска; Татијана Глишић Милутиновић, Агенција за квалификације.


Рангирањем пријава комисија је утврдила следеће:


Прва награда је додељена пракси под називом „Потрага за благом: ГимЗа Код“ Гимназије из Зајечара


Друга награда је додељена пракси под називом „Укључивање слабовидих ученика у активности каријерног вођења и припрема за студирање и студирање по афирмативним мерама“, Гимназије Бранко Радичевић из Старе Пазове


Трећа награда је додељена пракси под називом „Програм ВИЗ&ЈА“ Центра Инвентива из Београда.


Поред наведених награда, ове године додељена је и похвалница за пример добре праксе:




    • Похвалница за рад у области КВиС додељена је пракси под називом „Од интервјуа до посла“ коју је поднела Економско-трговинска школа из Пожаревца. Радионицу која је добила похвалницу реализовала је Гордана Вучковић, у сарадњи са Валентином Спасић и Сањом Новаковић.



Педагог школе:


Сања Новаковић