Школски часопис
 
28.04.2019.
РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАТИКЕ

Грујић Бојан, ученик Економско-трговинске шкoле, освојио је треће место на Републичком такмичењу из пословне информатике. Такмичење је одржано 5. и 6. априла 2019. године у Сврљигу (близу Ниша). Ментор и одељенски старешина била му је професор информатике, Лидија Лекић.


Бојан је ученик четвртог разреда, на смеру финансијски техничар. За учешће на такмичењу био је заинтересован још од првог разреда, када се и обратио својој професорки информатике, са амбицијом да учествује на такмичењу. Био је упознат са резултатима које наша школа годинама уназад постиже на овом такмичењу, односно да скоро сваки пут освојимо једно од прва три места.


Припреме су почеле почетком текуће школске године. Осим посвећеног рада на редовним часовима, Бојан је радио задатке за вежбу на часовима додатне наставе, али и домаће задатке које му је припремао предметни професор.


Такмичење из пословне информатике је сложено, састоји се из четири дела, тј. обухвата четири области пословне информатике: први део је познавање информатичке теорије које обухвата: рачунарски хардвер и софтвер, рачунарске мреже, интернет, електронско пословање. Други део је практичан рад обраде текста, трећи део су табеларни прорачуни који се заснивају на највишем ниовоу познавања програма MicrosoftExcel. Четврти и најтежи део је израда базе податакау програму MicrosoftAccess, што подразумева: креирање табела, увоз података из фајлова различитих формата, повезивање табела, креирање сложених упита, образаца за приказ и ажурирање података и креирање извештаја за штампу на папиру.


Такмичарске задатке припремили су професори и асистенти Економског факултета у Београду. Они су такође прегледали и оцењивали задатке, бодовали и сачинили коначну ранг листу.


Са резултатом који је постигао Бојан ће бити ослобођен полагања пријемног испита на било ком факултету где се полаже информатика, а то значи на сваком економском факултету у Србији, али има и других факултета и виших школа на које би се могао уписати са максималним бројем поена. Осим тога, биће награђен од стране Града Пожаревца и Центра за таленте Републике Србије.


Предметни професор:


Лидија Лекић