Школски часопис
 
07.12.2018.
САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

У петак, 7.12.2018. године одржан је трећи Сајам високошколских установа у нашој школи. Представници 13 високошколских установа излагали су на сајму и пружили су прилику ученицима наше и осталих средњих школа из града да се упознају са понудом њихових студијских програма, са условима студирања, могућностима које нуде ученицима  за њихово даље образовање.


 Да се подсетимо шта смо урадили од прошлогодишњег сајма до данас, и какве резултате смо постигли. Активности нашег тима представили смо и ове године на Сајму тимова за каријерно вођење и саветовање, који је одржан у мају 2018. године у организацији Београдске отворене школе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Привредне коморе Србије, и за квалитет пружених услуга освојили ТРЕЋУ НАГРАДУ.


 На Националном такмичењу добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања у организацији Фондације Темпус Euroguidance центра у Србији, одржаном у октобру 2018. године, активност „СОС радионице самосталне одлуке супермладих“, освојила је ПРИЗНАЊЕ за континуитет у пружању услуга и међусекторску сарадњу. На ово признање смо посебно поносни, јер сведочи о континуитету услуга, које настојимо да из године у годину унапредимо и олакшамо нашим ученицима доношење одлуке о даљем правцу њиховог каријерног развоја.


 Ученици, туристички техничари демонстрирали су своје вештине и компетенције тако што су упознали наше госте са основним туристичким локалитетима нашег краја, а ученици – чланови драмске секције са наставницом српског језика припремили су и мини филм о томе како ученици схватају каријерно вођење, шта је то што њима представља изазов приликом доношења одлуке - шта после средње школе.


 Списак учесника трећег Сајма високошколских установа у Економско-трговинској школи:



  1. Економски факултет, Универзитет у Београду

  2. Економски факултет, Универзитет у Крагујевцу

  3. Криминалистичко-полицијска академија, Београд

  4. Рударско-геолошки факултет, Београд

  5. Факултет за хотелијерство и туризам, Врњачка бања

  6. МЕФ - Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, Београд

  7. Београдска банкарска академија

  8. Факултет за пословне студије и право и факултет за информационе технологије и инжењерство, универзитет „УНИОН - НИКОЛА ТЕСЛА “, Београд

  9. Едуконс, Сремска Каменица

  10. Универзитет Метрополитан, Београд

  11. ФЕФА -факултет за економију, финансије и администрацију, Београд

  12. Факултет за менаџмент, Зајечар

  13. Висока техничка школа струковних студија, Пожаревац


 Пре отварања сајма, отворен је и каријерни кутак у старој школској згради. Овај кутак ће од данас имати неколико функција:


- испуњавање просторних  услова који су дефинисани најновијим стандардима за рад тимова,


- простор за рад Тима, новинарске и статистичке секције школе, што ће значајно утицати на унапређење и њиховог  рада,


- али, пре свега, ово ће бити кутак  у коме ће наши ученици учити како да управљају својим каријерама  и како да, као на почетку ове приче, све  своје професионалне  жеље и снове уз напоран рад претворе у стварност.


Сања Новаковић


Школски педагог