Школски часопис
 
07.12.2018.
ОТВАРАЊЕ КАРИЈЕРНОГ КУТКА

Драги ученици и поштоване колеге,


Постоји једна изрека да све што у животу много желите, то вам се и оствари. Ово често говоримо нашим ђацима, али их учимо да је за остварење тих жеља потребан озбиљан и напоран рад.


Каријерни кутак, који данас отварамо, јесте резултат једне такве велике жеље Тима за каријерно вођење и саветовање, али и дуготрајног, чак визионарског рада свих чланова Тима, од његовог оснивања и свих  запослених наше школе.


Тим је формиран школске 2013/2014. године и био је један од првих тимова формираних у овој области у Србији. Исте године је активност тимова дефинисана и Законом о образовању, али још увек тек 60% школа има ову врсту активности.  


Тим је од тада до данас напорно радио у различитим саставима, а од 2017. у рад укључујемо и ученике, као вршњачке едукаторе.


Прекретница у раду било је освајање првог места на Сајму школских тимова у организацији Привредне коморе, Министарства просвете и Београдске отворене школе. Освајањем првог места добијамо и новчана средства која смо управо искористили  за опремање кутка.


Од тада освајамо:


     - 3. место на овом Сајму 2018,


    - 3. награду на Националном такмичењу добрих пракси у организацији Еурогајденса,  октобра 2017,


    - и  посебно признање на истом такмичењу за континуитет пружања услуга КвИС-а и међусекторску сарадњу, октобра 2018.


Посебно смо поносни на  образложење једне од награда  - да је наш Тим у Србији познат по изузетној истрајности у константном унапређењу рада, што је данас велика реткост.


Овај кутак ће од данас имати неколико функција:




    • испуњавање просторних услова који су дефинисани најновијим стандардима за  рад тимова,





    • простор за рад Тима, новинарске и статистичке секције школе, што ће значајно утицати на унапређење и њиховог  рада,





    • али, пре свега, ово ће бити кутак у коме ће наши ученици учити како да управљају својим каријерама  и како да, као на почетку ове приче, све  своје професионалне  жеље и снове уз напоран рад претворе у стварност.



 Анђелка Стојићевић, проф.