Школски часопис
 
28.06.2018.
Трећа награда за тим за каријерно вођење и саветовање ученика

Трећа награда за тим за каријерно вођење и саветовање ученика Економско-трговинске школе у Пожаревцу на 4. БОШ – овом сајму школских тимова за КВиС


 Београдска отворена школа (БОШ) је четврту годину за редом организовала Сајам школских тимова за каријерно вођење и саветовање (КВиС). 


Сајам се одржао 29. маја 2018. године, у Београду, уз партнерску подршку фондације Солидар, Привредне коморе Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Сајам је окупио 19 најбољих средњошколских тимова за каријерно вођење и саветовање из целе Србије, као и друге заинтересоване представнике из средњих школа и других институција и организација, како би међусобно разменили искуства и тиме унапредили свој рад у овој области.


Сајам су подржали и Завод за унапређивање образовања и васпитања и Темпус канцеларија у Србији – Еурогуиданце центар.


 Сајам је отворила генерална директорка Београдске отворене школе Весна Ђукић која је пожелела добродошлицу свим учесницима, а излагачима пуно среће у такмичењу.


 Након званичног отварања Сајма посетиоци и чланице комисије имали су прилику да се упознају са радом излагача.


 Петочлана комисија, у саставу: Татијане Глишић Милутиновић, Завод за унапређење васпитања и образовања, Иване Ковачевић, Привредна комора Србије,  Драгана Јовановић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја,  Иване Вулић, Еурогуиданце Центар и  Јелене Манић Радоичић, БОШ,  обишле су све штандове и упознале се са радом школских тимова.


Комисија је имала задатак да на основу достављених Планова и програма за каријерно вођење и саветовање, извештаја о спроведеним активностима у текућој школској години, као и представљању школа током Сајма, одабере најактивнији школски тим за школску 2017/2018. годину.


Главни критеријуми којим се Комисија руководила усклађени су са предлозима Стандарда услуга за каријерно вођење и саветовање и обухватали су четири кључне области: Квалитет Програма и планова за КВиСКвалитет спроведених КвиС активностиРесурси и сарадња и Наступ на Сајму.


 Овом приликом председница комисије Татијана Глишић, испред Завода за унапређивање образовања и васпитања истакла је важност каријерног вођења и саветовања и саветовала наставнике и стручне сараднике да раде на унапређењу праћења квалитета и примени иновација при спровођењу услуга КВиС-а. Драгана Јовановић истакла је подршку Министарства просвете развоју каријерног вођења у школама и похвалила присутне излагаче на ентузијазму и подршци коју пружају ученицима.


Одлуком Комисије прва награда је додељена тиму из Гимназије ,,Бранко Радичевић" из Старе Пазове, који се посебно истакао својим проактивним ставом  и разноврсним активностима за своје ученике. Ове активности предвидели су у свом Плану и програму и успешно реализовали у сарадњи са великим бројем партнера из привредног, јавног и цивилног сектора. Награду у износу од 20.000 динара и студијско путовање у Истанбул уручиле су Оливера Степановић и Весна Ђукић.


 Друго место освојила је Гимназија из Зајечара и понела награду у износу од 10.000 динара и студијско путовање у Нотингем. На наше задовољство, услед великог броја високо квалитетних излагача, још две награде су на четвртом сајму школских тимова додељене.


Награду у виду студијског путовања у Тирану добила је Економско-трговинска школа из Пожаревца за освојено треће место, док је Техничка школа из Пожеге за освојено четврто место, као награду добила учешће на регионалном форуму за запошљавање младих у Скопљу.


Сајам је реализован у оквиру пројекта „Квалитетне услуге за бољу запошљивост младих – КвиС на БИС“ уз финансијску подршку Солидар Суиссе – Канцеларије у Србији.