Школски часопис
 
25.04.2018.
Серија успеха − Републичко такмичење из Пословне информатике

            Ученик Економско-трговинске школе из Пожаревца, Никола Савић, освојио је друго место на Републичком такмичењу из Пословне информатике. Такмичење је одржано 13. и 14. априла 2018. г. у Сврљигу. Такмичили су се ученици четвртог разреда из 23 школе из читаве Србије.


Ове године такмичење из Пословне информатике одржано је у Средњој стручној школи у Сврљигу, месташцу у близини Ниша. Такмичарске задатке припремили су професори са Економског факултета у Београду, на челу са шефом катедре за Пословну информатику, Радетом Станкићем. Четири професора и асистента са факултета прегледало је и оцењивало радове такмичара и бринуло се о томе да такмичење протекне регуларно и без проблема. Такође је био присутан и председник Заједнице економских школа Србије, Миле Саковић.


            Такмичење се састоји из четири дела, а израда задатака трајала је више од три сата. У односу на обим градива и комплексност задатака, време је било кратко. Први део је теоријско познавање информационих технологија и обухвата градиво у вези са рачунарским хардвером, софтвером, рачунарским мрежама, интернетом, као и историјски осврт на развој рачунара. Други део је практичан рад из области обраде текста, али виши, тј. напредни ниво, који обухвата компликованије форматирање текста, рад са стиловима, аутоматско генерисање садржаја, креирање шема, итд… Трећи део је познавање програма за израду радних табела (Excel), наравно, напредни ниво који, између осталог, укључује познавање и финансијских функција које се користе у банкарству. Област која носи највише поена на такмичењу је израда базе података у програму Microsoft Access, што подразумева креирање и повезивање табела, израду сложених упита, форми за приказ и преглед података, извештаја за приказ података у штампаној форми, све то уз различита подешавања која захтевају висок ниво познавања поменутог софтверског алата.


            Никола је са припремама кренуо још почетком школске године. Знајући да је градиво обимно, професор ментор, Лидија Лекић, није желела да се закасни са припремом, јер је уочила да је ученик са којим ради талентован и вредан. Никола је иначе изузетан ученик, не само из информатике, већ и из свих осталих, а поготову стручних, економских предмета. Висок пласман на овом такмичењу омогућиће му да упише Економски факултет у Београду без пријемног испита и са максималним бројем поена. То му је и био један од основних мотива за велики рад и ангажовање које је утрошио на припрему за такмичење, али и још важније, то што је стекао велико и широко знање из Пословне информатике, које ће му, свакако, бити од велике користи у будућем школовању и касније, на радном месту. Иако му је прво место измакло за свега 1 поен (од укупно 100), Никола је задовољан што је на такмичењу стекао још једно ново искуство и упознао другове из других крајева Србије који су слични њему.


            Овим пласманом из Пословне информатике Економско-трговинска школа из Пожаревца наставила је серију првих места из овог предмета, које у континуитету држи више од 10 година уназад. Подсетимо да је у последњем периоду имала пет првих места, као и неколико других и трећих места. Оваквим успехом не може се подичити ниједна друга економска школа у Србији, од којих су неке такође имале успехе, али не у континуитету са тако дугим трајањем. На тај начин, преко Економско-трговинске школе, и град Пожаревац је скренуо пажњу на себе у најпозитивнијем смислу, јер је тиме показао да има талентован ученике, предане наставнике и школе у којима се квалитетно ради.


Лидија Лекић,


наставник информатике и рачунарства.