Школски часопис
 
09.03.2018.
САЈАМ ТУРИЗМА „БЕОГРАД - СВЕТ У МАЛОМ“

Ученици туристичког смера наше школе, традиционално крајем фебурара, посећују једну од најзначајнијих манифестација у главном граду и региону. Ове године, на јубиларном 40. Сајаму туризма, забележен је рекордан број излагача – 1.160 и преко 70.000 посетилаца. Београд поново постаје „свет у малом“!


Наши ђаци, у пратњи предметних наставника: Вере Шешум, Драгана Неранџића, Милене Златар-Ђурђић и Зоране Чоловић, у петак 23. фебруара 2018. посетили су чувени Сајам туризма. Имали смо прилику да се упознамо са шареноликом понудом најзначајнијих туристичких агенција, хотела, савеза и организација, туристичких центара, ваздухопловних компанија. Запажено је учешће великог броја страних излагача, а први пут на Сајму представљају се Мароко и Јужноафричка Република.  Традиционално остале земље су обогатиле своју понуду и обезбедиле значајне попусте. Нашим ученицима се највише допао штанд Грчке. Представници ове земље закупили су највећи простор, док је особље носило чувене античке одоре. Такође, сви излагачи су се потрудили да заинтересују потенцијалне купце и обезбеде довољно пропагандног материјала, каталога, флајера... у циљу што боље промоције дестинација. Готово на сваком штанду, посетиоци су могли да окушају срећу и одиграју понеку наградну игру.


Домаћи излагачи подсетили су на шаренолику лепезу манифестација и фестивала, а посебан акценат је стављен на неизбежне српске специјалитете. Ученици су уживали у богатој понуди и шетњи сајмом. Врло брзо су приметили да недостаје штанд прошлогодишњег победника, туристичке агенције Fly Fly travel. Били су помало разочарани, јер су желели да виде како ће се представити ове године.


У поподневним часовима, ученици су посетили највећи православни храм на Балкану – Храм Светог Саве, а потом и тржни центар „Ушће“.


Путовања остају у најлепшем сећању, упознавање других култура, леп провод и дружење ни овог пута нису изостали. Утисци су позитивни, а ђаци са нестрпљењем чекају наредну годину и надају се још бољој понуди на 41. Сајму туризма!


                                                                                                            Зорана Чоловић


                                   Предметни наставник