Школски часопис
 
26.01.2018.
РАЧУНАЈТЕ НА НАС

Дана 26. јанура 2018. године одржана је трибина под називом „Рачунајте на нас“ у оквиру предмета Обука у виртуелном предузећу у одељењу IVк. Трибина има наведени назив из разлога што је гост трибине Иван Станковић, оснивач и директор предузећа „GAUS GROUP“ из Пожаревца, већ други пут гост трибине код комерцијалиста. Једном је био и члан комисије за полагање матурског испита, тако да увек можемо да рачунамо на његову сарадњу. Са друге стране, желели смо да промоцијом нашег профила ставимо до знања да гост увек може да рачуна на нас.


Трибини су присуствовали директор Сибинка Живановић, педагог Сања Новаковић, одељенски старешина IVк Валентина Миланов и виртуелни директор предузећа „МЕДОЛИНО“ Снежана Николић.


У првом делу трибине запослени предузећа „МЕДОЛИНО“ и „ART DECOR“, чији је виртуелни директор Слободанка Цветић, промовисали су начин рада у својим предузећима. Желели су да госту трибине покажу начин на који раде, да покажу да воле то што раде, и да поред тога што уче, немају осећај да су на часу већ у стварном предузећу.



  • Утисци ученика након одржане трибине -


„Одушевио нас је позитивном енергијом и причом која је била и превише занимљива. Ниједног тренутка ми нешто друго није скренуло пажњу са његове приче“.


„Допало ми се што је реалан, позитиван. Жеља да нас мотивише, научи, посаветује, била је толико искрена да се енергија могла осетити. Осетили смо позитивну и искрену емоцију“.


„Трибина је била надахнута, едукативна, оставила је снажан утисак. Прича госта била је право освежење за ученике“.


„На почетку нисам знала значај магнета у привреди, али после његове приче, била сам одушевљена њиховом улогом у многим предузећима“.


„Посебно је била инспиративна прича госта о томе како је напустио велику компанију да би основао сопствено предузеће. Одушевио ме је што је имао толико самопоуздања и вере у себе да напусти фирму у којој је радио и оснује своје предузеће. У право време схватио је потребе купаца, претворио их у производ, а потом понудио кроз своје предузеће. Новац му није био мотив када је размишљао о оснивању фирме, већ је хтео да стекне нешто самостално“.


„Послао нам је поруку колико је почетак тежак, али никада не треба одустати од онога што стварно и заиста желимо. Уверио нас је да треба искористити сваку могућност јер се уз труд и сналажљивост ипак долази до резултата. Допао ми се његов однос према раду као и превелика жеља да успе у ономе ка чему је тежио“.


„У реализацији своје идеје имао је доста подршке од својих ближњих, што је наравно помогло да оствари свој циљ, али је исто тако наилазио на људе који нису довољно веровали у њега, због делатности фирме, јер било им је чудно када спомене да се бави магнетима“.


„Још једном смо увидели да у животу треба имати циљеве за које се треба трудити више од максимума“.


„Научили смо да може да се фактурише изгубљена добит. Исто тако, какав однос имају велике компаније према фирми која је тек основана. Платиће пет пута скупље производ само да не улазе у ризик тако што би сарађивали са фирмом која је тек основана, где има један запослен радник“.


На питање „Како мотивисати раднике“ одговор је био: „Већи учинак се не постиже притиском да треба радити више, већ пријатном атмосфером на послу, адекватним односом према запосленима у сваком погледу“.


„Гост трибине нам је поручио да треба да се трудимо да стекнемо што више искуства кроз волонтирање или на неки други начин. Волонтирати што више и тако ће нас запазити многи који у почетку нису. Морамо себе унапређивати и из сваке ситуације учити. Увек има посла и никада не треба одустајати од трагања“.


„Својом причом утицао је на нас да још више верујемо у себе. Трибина нам је значила и значиће нам у даљем животу. Била је више него одлична, најбоље одржана до сада“.


„Могу рећи БРАВО за оно што је урадио“.


Крајњи утисак ове трибине био је да су ученици подстакнути да и они учине сличан корак у пословном свету, као што је то учинио гост трибине. Сложили су се у мишљењу да овакве трибине треба да се одржавају више пута годишње.


На крају трибине госту су уручени поклони, који су га пријатно изненадили. Иван је похвалио организацију одржане трибине, назив трибине, презентације запослених и саму идеју да се трибине организују.


 Организатор трибине: Слободанка Цветић, наст.