Школски часопис
 
17.12.2017.
Реални сусрет у функцији стручног усавршавања

Ученици другог разреда-смера економски и финансијски техничар су 11.10.2017. године посетили предузеће за производњу и прераду воћа и поврћа “Агро прерада“ из Мале Крсне.


Наиме ученици поменутих смерова у другом разреду из предмета Пословна економија изучавају основне функције предузећа-тачније теоријски „отварају врата“ производне, набавне, складишне, транспортне,продајне, финансијске и других служби у предузећу. Најбољи начин да се усвоје теоретска знања је свакако да ученици рад ових служби погледају и у реалности, на конкретном примеру предузећа.


Власници и запослени поменутог предузећа су нам са задовољством отворили врата своје фабрике . Најпре је власник предузећа ученици дао исцрпна обавештења о настанку фирме, делатности, процесима рада, извозу,изразивши посебну захвалност због интересовања које су ученици исказали за реалне активности предузећа у које ће се у будућности укључити.


Затим су ученици обишли комерцијалу, складиште, транспортну и производну службу, где су имали прилике да виде процес књижења, набавке, продаје, линијски систем производње. Посебно је било интересантно манипулисање робом у складишту, јер је складиштар то демонстрирао посебно за нас. Ученици су такође били заинтересовани и за начин паковања финалних производа и амбалажу,чиме су употпунили знања и из предмета Комерцијално познавање робе. Ово предузеће запошљава и раднике са посебним потребама, који су својим радним ангажовањем оставили посебан утисак на ученике.


Посета је завршена фотографисањем ученика са запосленима фирме и у пријатној атмосфери договорена је и сарадња у будућности.


Ученици су затим обишли Смедерево, где су посетили Смедеревску тврђаву и трговински  део града. Сва стечена знања из реалности ученици су убрзо и применили на часовима Пословне економије савладавајући лакше производну функцију, а из Комерцијалног познавања робе примери које су видели у „Агро преради“ искористили су на часу где су презентовали наставну јединицу везану за амбалажу.


Анђелка Стојићевић


професор економске групе предмета