Школски часопис
 
09.12.2017.
РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ „ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ“

Такмичење „Пословни изазов“ реализује организација Достигнућа младих Србије, а везано је за предузетничке способности ученика, њихову финансијску писменост и јавно исказивање.


Последње по реду регионално такмичење „Пословни изазов“ одржано је 6.12.2017. у хотелу „М“ у Београду. Такмичење је окупило 115 ученика из 35 школа из Београда, Смедерева, Пожаревца, Кучева, Ваљева, Крупња и Панчева. Тимови састављени од ученика из различитих школа осмишљавали су решење задатка који им је постављен на почетку такмичења – развити производ или услугу која ће привући пажњу власника кућних љубимаца и допринети решавању неког проблема са којим се ова циљна група сусреће. Уз помоћ бизнис ментора са Метрополитан Универзитета тимови су  креирали производ или услугу, састављали бизнис план, обрачунавали приходе и расходе, а на крају дана све то презентовали пред члановима жирија.


Наша школа је по први пут узела учешће у овом такмичењу, а представници су били наши матуранти Савић Никола (IVф), Панкалујић Добрица (IVф) и Голубовић Игор (IVтт). Савић Никола био је у тиму број 14 који је осмислио производ „3 у 1“ односно усисивач, хранилица и играчка. Панкалујић Добрица био је у тиму број 17 који је осмислио мобилну апликацију са садржајем свих актуелних активности везаних за неговање кућних љубимаца. Голубовић Игор био је у тиму број 20 који је осмислио самолепљиви ваљак за скупљање длака кућних љубимаца. Победници су ученици београдских школа: Зуботехничке, XIV гимназије, Пете економске школе, IV гимназије и Економско-трговинске и машинске школе из Кучева (тим број 11) са идејом о отварању агенције која пружа погребне услуге за кућне љубимце. Три првопласирана тима учествују на Националоном финалу у фебруару 2018. године.


Иако се наши ученици нису пласирали на Национално такмичење, њихове менторке које у школи спроводе програм „Достигнућа младих“, Мирјана Ђусић и Валентина Миланов су изузетно задовољне њиховом креативношћу, приказаним вештинама и способностима тимског рада, те им на овај начин упућују искрене честитке!


Ментор


Ђусић Мирјана