Школски часопис
 
16.11.2017.
ЕКСКУРЗИЈА 3.РАЗРЕДА - БУДИМПЕШТА 2017

Екскурзија ученика трећег разреда Економско-трговинске школе Пожаревац, на релацији Пожаревац-Будимпешта-Пожаревац,


Екскурзија је реализована  у периоду од 25.9.-28.9.2017., у организацији туристичке агенције „Гранд турс“ из Новог Сада. Екскурзија је реализована за 132 ученика у пратњи 7 одељењских старешина. Аутобуси три различита превозника, ангажовани од стране агенције, су након техничке провере исправности возила, кренули пут Будимпеште у 440  , 25. септембра. Након краћег задржавања у путу и дужег на граничном прелазу, у дворац Godollo, надомак Будимпеште, смо стигли око 14 часова. Обилазак дворца и његовог парка је трајао два сата. Због веће гужве у саобраћају, у  хотел „Budapest“ на будимској страни, смо се пријавили у 18 часова. Вечера је организована у чарди, на пештанској страни, а након вечере ученици су имали прилику да упознају Будимпешту пловећи Дунавом.


Наредног дана, након доручка, организовано је разгледање града у пратњи водича: Будимске тврђаве, Рибарског бастиона, Цркве Св. Матеје и Трга хероја. Затим су имали слободно време у Ваци улици и у  16.30. заказан обилазак Парламента у пратњи водича. Вечера је организована у истој чарди и након вечере ученици су имали вече у дискотеци.


Трећег дана, након доручка, посетили смо Тропикаријум који, поред акваријума, поседује станишта и за друге необичне животиње. Тропикаријум се налази изнад мањег тржног центра, чиме је ученицима омогућено квалитетно коришћење слободног времена, уз могућност куповине, која свакако нијебила приоритет екскурзије. У поподневним часовима је реализована посета Сент Андреји, која је због заказане вечере у чарди, била временски ограничена. Након вечере у 18.30, ученици су имали слободно вече у хотелу и припремaли су се за пут.


Четвртог дана је након доручка и одјављивања из хотела, организована посета брда Гелерт и уз краће задржавање у Теску, кренули смо за Србију у 13 часова. У Пожаревац смо допутовали у 19.30, 28. септембра.


Програм екскурзије је реализован у потпуности. Одељењске старешине су заједничког става да је једини приговор овом програму непотребно, путовање до чарде свако вече, које није било у програму. Вечера у 18 часова, дуго путовање до чарде и гужве у саобраћају су условљавале временска скраћивања битнијих садржаја и превише времена проведеног у вожњи аутобусом. Уколико није постојала могућност уговарања вечере у хотелу, чарда на другом крају града са осредњим квалитетом хране није адекватно решење, јер је хотел на будимској, а чарда на пештанској страни. Хотел није опремљен у складу са својим обележјем од 4 звездице, али то ни ученицима и одељењским старешинама није превише сметало. Далеко је важније што су нам ученици за своје понашање добили 4 звездице од особља агенције, возача и представника хотела. 


Похваљујемо водиче агенције за сарадњу и стручност у сваком погледу, као и доктора који је одговорно бринуо о здравственом стању ученика. 


Реализације ове екскурзије је захтевала изузетну координацију и сарадњу свих колега, одељењских старешина и успех читавог програма управо је резултат такве успешне сарадње.


Одељењски старешина:


Весна Животић