Школски часопис
 
15.06.2017.
МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ УЧЕНИЧКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА У СОКОБАЊИ

У организацији Средње школе „Бранислав Нушић“ из Сокобање и Правно-пословне школе из Ниша, под покровитељством општине Сокобања у априлу месецу ове године расписан је конкурс на тему „Допринос развоју туризма Сокобање“ у оквиру манифестације МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ УЧЕНИЧКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА, СОКОБАЊА 2017.


Право учешћа на овом конкурсу имала су виртуелна предузећа регистрована код СЦ Сопот и ученичке компаније регистроване код организације „Достигнућа младих“. Наше предузеће „Моби-свет“, које се бави прометом мобилних телефона и пратеће опреме, пријавило је своју идеју ОРГАНИЗОВАЊЕ ТАКМИЧЕЊА У ВИДЕО ИГРАМА. Од 21 тима који се пријавио на конкурс у финале се пласирало десет екипа међу којима и наш тим који су чинили ученици другог разреда, смер комерцијалисти: Никола Живановић, Јован Лазић и Никола Рибић, на челу са менторкама Мирјаном Ђусић и Весном Животић.


За финалисте конкурса обезбеђен је смештај и храна у Сокобањи од 1. до 4. јуна 2017. када је жири (кога су чинили професори са Економског факултета из Ниша и представници општине Сокобања) вршио вредновање ученичких предузећа. Свечано отварање манифестације подразумевало је представљање предузећа на организованим сајамским штандовима у петак 2. јуна 2017. и одбрану идеје пред жиријем у суботу 3. јуна 2017. Поред десет финалиста из Србије као гости учествовали су и победници са Сајма виртуелних предузећа у Чачку (ВПД „Флоравита“, Пријепоље), победници „Достигнућа младих“ у Београду (УК „S MASS“, Ниш), као и представници из Бугарске (Софија и Видин) и Словеније (Крањ) тако да је ово такмичење добило међународни карактер. Циљ ове манифестације јесте упознавање са значајем и улогом предузетништва у образовању и развијање предузетничког духа код омладине тако да је организација подразумевала и бројне радионице за ученике, предавања за наставнике, излете и дружења за све учеснике.


У веома јакој конкуренцији наши комерцијалисти су ОСВОЈИЛИ ПЕТО МЕСТО, али је много значајније то што су стекли нова искуства, бројна пријатељства, упознали лепоте Сокобање и добили позиве за учешће на међународним сајмовима. У прилогу се налазе и наше интерне новине у којима је представљена идеја у Сокобањи, а које су уједно и круна десетогодишњег рада у виртуелном предузетништву.


ЧЕСТИТАМО Рци, Фунди и Рибићу!!!


 


Ментори:


Мирјана Ђусић


Весна Животић