Школски часопис
 
17.05.2017.
САЈАМ ВИРТУЕЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА ЧАЧАК 2017

VII САЈАМ ВИРТУЕЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА


од 12. до 14. маја 2017. у Чачку


 У склопу реформе средњег стручног образовања, која је почела у школама у Србији од 2004. године, уведен је наставни предмет ОБУКА У БИРОУ, у оквиру кога ученици оснивају своја виртуелна предузећа, банке и осигуравајућа друштва, кроз која симулирају рад реалних предузећа и институција. У оквиру средњег стручног образовања функционише Сервисни центар виртуелних предузећа Србије који се налази у Економској школи у Сопоту, а у Економској школи у Чачку је Централна виртуелна банка која представља пословну банку преко које виртуелна предузећа и осигуравајућа друштва обављају послове платног промета. Централна виртуелна банка користи банкарски софтвер који обезбеђује електронско плаћање за сва виртуелна предузећа регистрована код Сервисног центра у Сопоту омогућава пословање са виртуелним предузећима како у земљи, тако и ван ње.


Сајамско пословање је једна од активности ученика предвиђена наставним планом и програмом. Републички сајам виртуелних предузећа се организује сваке друге године према календару такмичења и смотри ученика средњих школа који објављује Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Наша школа је сваки досадашњи Сајам ВП испратила као посетилац, а од 2011. кренула са такмичарским учешћем. Тако су наши ученици са професорком Мирјаном Ђусић учествовали на Сајму ВП у Бечеју 2011. године, са професорком Весном Животић у Бору 2013. године, а 2015. са професорком Слободанком Цветић у Сенти. Сајам омогућава развијање стручних и практичних компетенција ученика и јачање сарадње са привредом, што доводи до јачања предузетничког духа код младих, али је истовремено и тренутак када се показује шта су наставници пренели на ученике у току школовања.


Ове године VII Сајам ВП одржан је у организацији Економске школе из Чачка, од 12. до 14. маја, у Дому културе који је због учесника из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Словеније попримио међународни карактер. Учешће на Сајму узело је 27 виртуелних предузећа, од чега 25 из Србије, а по једно из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Представник наше школе било је предузеће за промет играчака ДАМБО И ДРУЖИНА основано још 2009. године на челу са професорком Мирјаном Ђусић и као директором и као одељењским старешином. Ученици који су представљали предузеће били су:



  • Јовановић Јелена;

  • Васић Душан и

  • Динић Дејан, ученици одељења IVк.


Такмичаре је на Сајму, у неколико категорија (најбољи штанд, најбоља документација, најбољи рекламни материјал, најбоља презентација, најбољи продавац), оцењивао жири у чијем саставу су били представници Привредне коморе, послодаваца, Економског факултета из Крагујевца, Економског факултета из Београда, Универзитета Сингидунум, као и предметни наставници. У веома јакој конкуренцији, наше предузеће освојило је ТРЕЋЕ МЕСТО У ПОСЛОВАЊУ СА САЈАМСКОМ ДОКУМЕНТАЦИЈОМ и посебну захвалницу од организатора за организовану посету Сајму од стране ученика  наше школе.


Овом приликом захваљујемо се колегиницама Весни Животић и Валентини Миланов на организацији посете Сајму и ЧЕСТИТАМО НАШИМ КОМЕРЦИЈАЛИСТИМА НА ОСТВАРЕНОМ УСПЕХУ.


Одељењски старешина:


Ђусић Мирјана, проф. групе


економских предмета