Школски часопис
 
28.04.2017.
РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПОСЛОВНЕ ИНФОРМАТИКЕ

Ове школске године, као и низ године уназад, наша школа је заузела висок пласман на републичком такмичењу из пословне информатике. Наш ученик Алекса Грујић из одељења IV2 освојио је треће место. У конкуренцији је било 27 школа из читаве Републике, од Суботице до Лепосавића. Званични домаћин овогодишњег такмичења била је Прва економска школа из Београда, док се израда задатакаодржала на Економском факултету (7. и 8. априла).



Први дан такмичења био је јако напоран за ученике. Након регистрације у Првој економској средњој школи, сви учесници су отишли у просторије Економског факултета. Ту су их поздравили декан факултета, Боричић, шеф катедре из пословне информатике, Раде Станкић и представник Заједнице економских школа. Такмичење, које има четири дела (теорија, обрада текста, радне табеле и база података) отпочело је око 16 часова. Задатке су такмичари радили у континуитету, са веома малим паузама између њих, а све зајено трајало је више од три сата.



Резултати су са нестрпљењем дочекани наредног дана. Првобитно друго место нашег Алексе, након жалби појединих учесника на бодовање њихових радова, спустило се степен ниже, са једним поеном разлике. Ипак, то није много умањило радост због успеха и показаног великог знања и умећа у области информационих технологија. Осим вредних поклона, три првопласирана такмичара биће ослобођени полагања пријемног испита на многим факултетима.



Иначе, Алекса је, у сарадњи са професорком Лидијом Лекић, почео са припремама још средином првог полугодишта. Скоро сваке некеље долазио је на додатну наставу. Такође, може се рећи да је информатика као занимање у његовој породичној традицији, јер се и његов отац тиме бави. Алекса има у плану да упише Електронски факултет у Нишу, одсек Рачунарство и информатика. Искуство са такмичења биће му веома драгоцено у будућности, као и познанства са другарима сличних интересовања која је стекао на такмичењу.